Kari ikan ala Penang ni, sama aje macam kari ikan ala mamak..yalah setahu kita memang Penang ramai yang berperanakan India...Tengok macam orang India tapi sekali cakap fuh..melayu habis...hehehe..jangan marah na..itu dari my observations aje...dulu time bercuti di Penang begitulah yang kita nampak…. Kari ni kita buat kuahnya lebih sikit..sebab nak buat cicah dengan roti prata..tertutup pulak kepala ikan merah kita ni...huhu...
Kari Ikan Merah Ala Penang Sources:- From Ku Izrinda Ku Izham Tried, Adjusted & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction Bahan:- 1 ekor ikan merah (dipotong mengikut citarasa) 5 biji Bawang Merah + 1sudu besar bawang kisar -(Ayu tambah) 2 ulas bawang putih-(Ayu gunakan1 sudu besar bawang putih kisar) 1 camca makan halba campur 2 bungkus serbuk kari Allagapas-(Ayu gunakan 7 sudu besar membumbung serbuk kari BABAS) Jintan Manis - ditumbuk-(Ayu gunakan 1 sudu kecil serbuk jintan manis) Lada Hitam - ditumbuk-(Ayu gunakan 1 sudu kecil membumbung serbuk lada hitam) 1 sudu besar cili kisar -(Ayu tambah) 5 biji bendi-(Ayu guna 1 biji terung hitam sebab tak ada stok) 2 biji tomato 2 tangkai daun kari 1 pokok daun bawang 1 ketul asam jawa-(Ayu gunakan asam sebesar telur kecil) 50 sen santan pekat-(Ayu gunakan 6 sudu besar santan) Ayu tak letak cili hijau tapi cili padi dicampak sebab cili jijau tak ada stok)
Cara:- Panaskan minyak dan tumis bawang merah kecil yang dihiris bersama jintan manis dan lada hitam yg ditumbuk bersama bawang putih. Sertakan daun kari, halba campur tumis sampai wangi. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau(cili padi campak) yang dibelah tengah Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat. Apabila mendidih masukkan bendi, garam, dan serbuk perasa. Akhir sekali masukan tomato yg telah dibelah 4. Taburkan daun bawang diatas gulai apabila selesai semuanya. Gulai ikan ni kalau dipanaskan keesokan harinya dimakan dengan roti banggali lagi terangkat. Sesetengah orang suka gulai ikan masam-masam, terpulang pada individu.
0 Comments